torstai 29. huhtikuuta 2010

Lemon Curd juustokakku

Juustokakut ovat olleet suosikkileipomuksiani aina, helppoja tehdä ja omaan makuuni herkullisempia kuin kermakakut. Takapihan sitruunapuu tuotti parhaimman satonsa Samuelin synttäreiden alla ja Lemon Curdia tuli keiteltyä paljon. Niinpä Lemon Curd täytteisen kakun lisäksi tarjolla oli myös Lemon Curd juustokakkua. Ohje on mukailtu parista suosikkireseptistäni ja parista amerikkalaisesta versiosta. Tein Samuelin 1-vuotissynttäreille suklaa-mustaherukka juustokakkua, johon tuli suklainen pohja ja samantyyppisen pohjan tein myös tähän kakkuun ja siitä tuli erinomaisen hyvää. Vähän työläämpi vaihtoehto kuin keksipohja, mutta kakku on helpompi leikata ja maku oli todella hyvä. Tämä kakku on melkoisen täyteläinen amerikkalaistyyppinen versio, eli ei niin kevyt ;)


Lemon Curd juustokakku

Pohja

125 g voita
80 g tummaa appelsiinisuklaata
1,5 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Kostutus:
1/2 dl appelsiinimehua

Täyte:

375g maustamatonta tuorejuustoa
50 ml sokeria
2,5 dl lemon curdia
3 rkl sitruunamehua
15g gelatiinia nesteeseen liuotettuna
250ml kermaa


Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunan alaosa margariinilla. Sulata voi kattilassa ja lisää suklaa palasina voisulaan. Ota kattila pois levyltä ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri ja munat yksitellen sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja  paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Puhdista vuoan reunarengas ennen täytteen kaatamista ja anna pohjan jäähtyä. Painele pohjaa haarukalla ennen kostutusta, jotta neste imeytyy paremmin ja kostuta appelsiinimehulla.

Vatkaa tuorejuusto kulhossa notkeaksi ja sekoita joukkoon sokeri sekä Lemon Curd. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Itse pidän juustokakuissa hiukan ilmavammasta koostumuksesta ja en vatkaa kermaa samanlaiseksi vaahdoksi kuin esimerkiksi täytekakun koristeluun tulevan kerman, vaan vatkaan kerman kevyeksi vaahdoksi.

Täällä ei myydä liivatelehtiä, vaan gelatiini on jauhemaisessa muodossa ja en ole vielä täysin sinut sen käyttämisen kanssa, etenkin kun pakkauksien ohjeet eivät ole ihan yhteneväisiä. Liuotin gelatiinijauhetta kuitenkin ensin kylmässä vedessä ja sulatin sen sitten tilkkaan sitruunamehua. Suomessa täytyy kokeilla mikä olisi sopiva määrä liivatelehtiä tuohon määrään, kokeilisin itse varmaankin 6-7:llä liivatelehdellä.


Sekoita gelatiinineste ohuena nauhana tuorejuustoseokseen ja sekoita koko ajan. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma seokseen ja kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin mieluiten yön yli.




Koristelin kakun pääsiäisen kunniaksi pienillä suklaamunilla, mutta ihan yhtä hyvin päälle voisi laittaa kiilteen, tuoreita marjoja tai vaikka Lemon Curdia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti